Περιεχόμενα (για 6 μερίδες)

  • 750 γρ. γίγαντες Καστοριάς
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα στον τρίφτη
  • Σέλινο, 2 σκελίδες σκόρδο
  • Κόκκινη πιπεριά
  • 2 φύλλα δάφνη
  • Μπούκοβο-σάλτσα
  • 1 κούπα ελαιόλαδο

Εκτέλεση/Οδηγίες

Βάζουμε τους γίγαντες σε κρύο νερό από το βράδυ να μουλιάσουν σε ένα μεγάλο σκεύος (3 λίτρα νερό).

Το πρωί πετάμε αυτό το νερό, βάζουμε άλλο κρύο και τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Μόλις πάρει μια βράση σβήνουμε το μάτι και τ’αφήνουμε έτσι για 40 λεπτά. Κατόπιν πετάμε αυτό το νερό. Βάζουμε κατόπιν τους γίγαντες σε 3 λίτρα βραστό νερό, το ένα κρεμμύδι, λίγο λάδι και τ’αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά να μαλακώσουν. Κατόπιν σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο λάδι, το κρεμμύδι, ρίχνουμε την πιπεριά, το σκόρδο, το πιπέρι, την σάλτσα και το αλάτι.

Παίρνουμε ένα ταψί μέτριο, βάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα μέσα τους γίγαντες, την σάλτσα, τα φύλλα δάφνης, όσο ζουμί θέλουμε και ψήνουμε στο 200 για 45 λεπτά.
Σερβίρεται με λίγο μπούκοβο και προαιρετικά μουστάρδα.

Καλή σας όρεξη.