Καλώς ήρθατε στην Καστοριά

Η Αμάλθεια είναι ένας χώρος που φέρνει κοντά σας αυθεντικά παραδοσιακά προϊόντα της Καστοριάς και της Δυτική Μακεδονίας. Αν σκοπεύετε σύντομα να επισκεφθείτε την πόλη μας θα ήταν χαρά μας να σας ξεναγήσουμε στον χώρο μας, δείτε εδώ οδηγίες προς το κατάστημα μας σε κεντρικό σημείο της Καστοριάς.

Η τοποθεσία της πόλης:

Η πόλη της Καστοριάς είναι χτισμένη στον αυχένα της χερσονήσου που εισχωρεί μέσα στη λίμνη, σε υψόμετρο 627 μέτρα. Βρίσκεται στο κέντρο του νομού Καστοριάς στο μέσο της απόστασης μεταξύ των βουνών Γράμμου και Βίτσι. Η λίμνη και η πόλη είναι άρρηκτα δεμένες εδώ και πολλούς αιώνες.

Τα όσπρια Καστοριάς:

Τα όσπρια Καστοριάς (φασόλια, φακές, ρεβίθια, μπαρμπούνια) καλλιεργούνταν από τα χρόνια του Λιμναίου Οικισμού στο Δισπηλιό Καστοριάς. Η Καλλιέργειά τους είναι παραδοσιακή και ήπιας διαχείρισης. Ο σπόρος είναι ντόπιας ποικιλίας και είναι μοναδικά για τρεις βασικούς λόγους: Είναι εξαιρετικά βραστερά, λεπτόφλουδα, γεγονός που τους χαρίζει απαλότητα στη γεύση και ιδιαίτερα νόστιμα. Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τα προϊόντα μας της κατηγορίας όσπρια.

Η Λίμνη της Καστοριάς:

Η λίμνη υπολογίζεται ότι σχηματίστηκε πριν 10.000.000 χρόνια και η σημερινή της μορφή αποτελεί το κατάλοιπο μιας παλαιότερης λίμνης με έκταση 164 τετραγωνικά χιλιόμετρα και βάθος που ξεπερνούσε τα 50 μέτρα. Η σημερινή έκταση της λίμνης είναι περίπου 28 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με μέσο βάθος 4,40 μέτρα και μέγιστο βάθος 8,50 μέτρα.

Έχει χαρακτηριστεί ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους από το Υπουργείο Πολιτισμού και έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό δίκτυο «NATURA 2000». Η λίμνη και η ευρύτερη περιοχή της, είναι ένα πολύ σημαντικά φυσικό οικοσύστημα με ποικίλους και σπάνιους κατά θέσεις οικότοπους που υποστηρίζουν μεγάλη βιοποικιλότητα στην οποία περιλαμβάνονται πολλά σπάνια και απειλούμενα είδη. Είναι η μοναδική φυσική λίμνη της Ελλάδας, στην οποία εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικής έκτασης παρόχθια δάση υδρόφιλων δέντρων, που συνιστούν σήμερα έναν από τους σπανιότερους οικότοπους του Ευρωπαϊκού χώρου.

Η λίμνη και τα παρόχθια δάση αποτελούν ένα σημαντικό πεδίο διατροφής και φωλιάσματος χιλιάδων υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών σε όλες της εποχές. Ο συνολικός αριθμός ειδών, πλησιάζει τα 200 και πολλά από αυτά είναι είδη σπάνια και απειλούμενα, προστατευόμενα από τη διεθνή νομοθεσία.

Χρήσιμες Ιστοσελίδες για την Καστοριά: